IVREA PORTAKAL FESTİVALİ Şubat 2017

İtalyanın en güzel iki festivalinden biridir. Çok da eğlenceli... Bir diğeri ise muhtemel hepimizin bildiği Venedik Karnavalı...
Geçen sene Venedik Karnavalına katılmıştık. Bu sene Şubat ayında yani italyanın karnavallar döneminde Ivrea  daki Portakal Atma Festivali ne katıldık. 
Uyarı ile arabamızı kasabaya 1 km falan uzakta bıraktık yürüyoruz....

Ivrea yaşadığımız şehre çok yakın 40 km kadar. Kuzeyde küçük bir kasaba. Burada bir sürü kasaba var ki gezdiklerimiz anlatacağım ama kış sezonu hepsi ölü. 
En azından Piemonte bölgesinde kış aylarında insanlar evlerinden çıkmıyor. Ya da kışlıklarına yani kayağa gidiyorlar. Dolayısı ile küçük kasabalar hep ölü gibi. Ama güneşi görürseniz sokağa çıkın herkes dışarıda.





Bu ülkede közde mısır bulamıyoruz.
Bulduğumuz tüm közde mısırlar önceden kaynatılmış olanlar.
 Böyle satılıyor sadece
Gelelim bu kasabaya... Çok sakin bir kasaba olmasına rağmen festival dönemi canlanır.
Sokak aralarında stoklanmış portakallar ve yarı açık çöp kovaları

Bu festivale giriş ücretli 8 Euro kişi başı ama çocuk bedava. Küçük bir tüyo. Burada 12 yaş sınırı var. 12 yaş ve altı her daim bedava ama bazen 18 altı bedava. Amacı kasabayı geçindirmek de olan festivalde 12 yaş altı ücretsiz. 





Savaş; 1194 yılında, Swabia'nın Kutsal Roma İmparatoru Frederick'e karşı yapılan ortaçağ ayaklanmasının mecazi bir tasviridir. Maskeli ve zırhlı adamlar; caddeler,  ezilmiş portakaldan bir halıyla kaplanana kadar, kendilerine aynı şekilde karşılık veren kalabalığa portakal fırlatır.






Fanatik Scorpion takımında saçlar bana Kadıköy ü hatırlattı....

Aslında enteresan takımları var. Her takımın bir kostümü ve her 2 takım bir meydanda toplanırlar. Etrafta portakal  kasaları var bu kasalardaki portakallar oyuncular tarafından  omuzlarındaki çantalara konuyor. Çok fazla arabalara yanaşmamak kaydı ile siz de meydan da savaşa biliyorsunuz.



İsterseniz ya da yanınızda küçük çocuk varsa gerilmiş bu tellerin arkasından seyredebilirsiniz. Ama dikkat yine de portakal geliyor üstünüze ama darbe etkisi çok az. 
Unutmadan üstünüze ve ayağınıza mümkünse ziyan olursa üzülmeyeceğiniz bir şeyler giyin. Bizim üstümüzdekileri yıkamak epey iş aldı...




 Aman dikkat her an kafanıza portakal gelebilir ki ben video çekerken direk ekrana yedim. Her yıl ufak tefek yaralanmalar oluyor bilginiz olsun ancak siz orada eğlenmek için bulunuyorsanız ve savaşmayacaksanız kasabaya girerken satılan model model KIRMIZI şapkalardan takabilirsiniz ki bu bana atma demek. Ama bana atma derken bir gladyatör vurmayın tam isabet geri gönderebiliyorlar ki adamlar biraz eğitimli. 






Aslen yazık değil mi bu kadar portakala diye düşünmedim değil. Önce Fas da sokaklarda gördüğüm yenmeyen Narenciyeleri değerlendiriyorlar dedim ama inanılmaz lezzetliler yani iyi portakallar. O zaman başka bir şey geldi aklıma sanırım içlerindeki stresi bu şekilde boşaltıyorlar eğlenerek ve sataşmıyorlar birbirlerine. Bilemedim ama ben eğlendim üstelik o kadar çok darbe almama rağmen.  
Akın kendinden geçti diyebilirim ki bir videoda önümüzdeki beyefendi uzun uzun Akın ı süzdü. İşte ikinci düşüncem buradan doğdu.




Telefon darbeyi almadan önce ve sonra Portakal Şenliği....

Ertesi gün sanki ev taşımış gibi ağrıyor her yeriniz ki biz tam gün bile kalmadık. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ALBA...İTALYA KASABALARI-4-

MİLANO...Bir Çok Kez...