CINQUE TERRE...HER ZAMAN...İTALYA KASABALARI-1-

CINQUE TERRE ( 5 TOPRAK )

Bir daha bir daha ve bir daha gittiğim ve havalar bir güzel olsa     de tekrar gitsek diye hayalini kurduğum bölge. Rüzgarlı gittim, güneşliydi gittim hatta hortum çıktığında da oradaydım ancak hiçbirinde gittiğime pişman olmadım. Nedendir bilinmez beni çekiyor.




En büyüğü Monterosso ( kızıl dağ) olan Vernezza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore isimlerini alan 5 köyden oluşur. Aslen aralarında trekking yapabilecek yolların olduğu bu kasabalara araba ile ulaşmak çok da kolay değil.Bizim "sadece gidiştir herhalde" diyeceğimiz kadar dar  ancak  karşıdan gelenin bunu takmayacak kadar hızlı olduğu yollardır köy yolları. Oranın halkı yolların yapılmasını istemiyormuş, çok kalabalık olursa tadı kaçar diye. Zaten daha da kalabalık olursa halkın yaşaması zorlaşır diye düşünüyorum. Son yıllarda Barcelona halkının turist istememesi gibi.




Yapabilecekleriniz şunlar. Genova ve Pisa arasında dizili olduğundan bu köyler bu iki yerden de köylere ulaşabilirsiniz. Ya da aracınızla Monterosso ya ulaşır, köye giremeyeceğiniz,  için köy girişindeki otoparka park edip kendinizi yoldan aşağı doğru bırakabilirsiniz.  Ama bilgilendiriyim. Arabanın navigasyyonuna Monterosso yazarsanız hiç de öyle deniz kenarı çıkmaz karşınıza. Dağ köylerinin arasından ilerleyerek deniz kenarına inmek için "Monterossa al mare" ( deniz kenarı ) olarak belirtmeniz gerekir.





Bir diğer ihtimal ise tekne seferleri ile ulaşım. TEKNE Buradaki linkten ulaşabilirsiniz bilgilere.


Monterosso







İlk karşılaşacağınız muhteşem limon ağaçları olacak ama neredeyse bazıları portakal boyunda. Bir de balkonlardan sarkan çamaşırlar. Ama rahatsız etmiyor çiçeklerin arasında kayboluyor.

Eski yerleşim ( 1056 ilk bilinen tarih ) ve yeni yerleşim olarak 2 taraf var. Yeni olanda evler bildiğiniz yazlık mantığı ancak eski tarafta kalacaksanız araba parkı dediğim gibi sorun. Ama yeni tarafta otellerde otopark var.

İlk gidişimizde günlük ziyaret etmiştik o da sadece Monterosso yu. Sonra eski şehirde kalıp gezi ve deniz keyfi yaptık. En son  Eylül 2016 da yeni kurulan tarafta kaldık. Her iki otelden de çok memnun kaldık . Bilgilerini paylaşıyorum...

Eski yerleşim yeri...Albergo Amici
Yeni yerleşim yeri...Villa Adriana


Monterosso Eylül 2016

Monterosso Mayıs 2016

Mayıs ve Eylül ayları arasında geziye uygun bir bölge ancak havalar ısındıkça kalabalık artıyor.
Ayrıca tren saatleri, tekne seferleri, yürüyüş parkurlarının açılış kapanış saatleri döneme göre değişiyor kontrol ederek hareket edin derim. Ancak hatırlatmak gerek ki gider gitmez ilk iş bir restoran kestirin gözünüze rezervasyon yapın. Akşam giyinip hadi yemek yiyelim der iseniz en şanslı halinizle 9.30 dan sonraya yer bulursunuz o da kısmet.





Ben şimdiden size bir yer önereyim içeride seçebileceğiniz deniz ürünü mezeler var ve balığı da çok iyi. tavsiye ederim.Bulmanız çok kolay çünkü tam meydanda ya da "her yol Roma ya çıkar"  demek için her yerde olan Via Roma da.Dışarıda masa isteyin tavsiye ederim, içerisi kokuyor gerçi oturan kimse rahatsız değil ama bu İtalyanların anlayamadığım başka bir özelliği...

Ristorante Ciak

Resimde de görebileceğiniz gibi cam zemin var böylece alttaki antik kısımları görebilirsiniz. 
Unutmadan belirteyim kırmızı şarap bu ülkede soğuk içilmez bu nedenle de soğuk bulma şansınız pek olmaz. Soğuk şarap isterseniz beyaz tercih edeceksiniz..











Gelelim yürüyüş parkurlarına. Monterosso dan başlayarak son noktaya kadar trenle veya yürüyerek gitmek isterseniz aşağıdaki sayfayı kontrol edin derim. Çünkü ne zaman yolu açıp ne zaman kapatacakları belli olmuyor. Örneğin biz bir köye gidemedik tren durmuyordu o dönem o kasabada.

Bilgi

Parco Nazionale

Monterosso da St. John Baptist Kilisesi; Katolik kiliselerin ne kadar şaşalı olduğunu hepimiz biliriz ayrıca de genelde koyu renklerdedir. Ancak bu köylerde kiliseler siyah beyaz dama taşları gibi bir zemine sahip, küçük ama daha ferah dini mekanlar.

Benim için burası dinlenme ve tatil demek bu nedenle pek de önemli mekan gezmedim. Fieschi Kalesi ki gidip gezmedim bir de iki Monterosso yu birleştiren bir tünel var. Tünel enteresan akşam saatleri sanki gün batımından girip güneşli bir günden çıkıyorsunuz.


Vernezza 





Monterosso dan Vernezza kısmına 3.5 km lik muhteşem yolları olan bir patikadan geçtik. Bazen bir tarafımızda üzüm bağları öbür tarafta uçurumlar oldu, bazen muhteşem evlerin kapılarındaki sarmaşıklara bakakaldık ya da daracık merdivenlerden indik ve çıktık. Yolunuz kaybetmeyin diye renkli çizgilerle işaretler var. Hatta acil bir durum oluşursa konumunuzu belirtin diye numaralı direkler var. Çizgili yolların dışına çıkmayın sakın.

Sosyal açıdan en gelişmiş köylerden biri. Evet Monterosso ya göre küçük ancak çok hareketli. Burada meydanda biraz vakit geçirin sokakların arasında kaybolun. Tam öğlen vakti giderseniz  hatta  güneşli bir günde mümkün değil oturacak yer bulamazsınız. Bizim gibi direk yere çökersiniz hazırlıklı olun. 1080-1100 arasına denk geliyor köyün kuruluşu araştırmama göre ve köyün tarihi yeri tabii sokaklarını ,o tatlı evlerini saymazsanız Santa Margherita di Antiochia Kilisesi yani Antakyalı Margaret Kilisesi.Burası da daha önce bahsettiğim gibi siyah beyaz dama taşları gibi bir zeminle çok aydınlık.

Corniglia

Trenden inildiğinde yaklaşık 380 basamak çıkarak köye ulaşabiliyorsunuz. Çıkmak istemezseniz shuttle otobüsler var. Yoğunluk durumuna göre 5 ila 15 dakikada bir bu seferler ve cinqueterre kartı alırsanız ücretsiz.
Tekne ile gelecekseniz saatlerle birlikte durakları kontrol edin çünkü uğramayabilir bu tarafa.
Yani daha da yukarılara çıkıyorsunuz ki dolayısı ile balıkçı köylerinden olmasına karşın deniz uçurumun altında.  İşin ilginci dalgıçlık yapılıyor bu köyde. Ve denize bağlantısı olmayan tek köy de burası. Evler biraz daha az renkli daha gotik bir havası var. Tepedeki seyir terasına çıkıp foto çekebilirsiniz ,şansınız varsa sis yoksa... Bir de St. Peter Kilisesini ziyaret edebilirsiniz. Daha önce de dedim tekrar ediyorum sokaklarda kaybolun.


Manorola

Bu köy meşhur Cinqueterre resimlerinde kullanılan köy, kısaca sembol köy. Trenden inince çok kısa bir tünelle köye varıyorsunuz. Asıl adı Magno Roea olan köyün adı artık dil düzeltmeleri ile Manorola. Köyün içinde bir çan kulesi var ziyaret edebilirsiniz. Zamanında köyün savunmasında kullanılmış. Tünelden çıkıp kendinizi aşağı bırakınca meydanda balkonu fark edip , aşağıda kayalıklarda yüzenleri görecek girmek isteyeceksiniz. 






Öncelikle hemen oracıkta bir havlu kullanıp mayolarınızı giyebilirsiniz çünkü kabin yok ve herkes bunu yaptığı için kimse sizi rahatsız etmiyor. Ben yaptım mı tabii ki hayır ama erkekler için çok kolay bu durum kaçırmayın ya da mayoları geçirip çıkın yolculuğa....






Bunu da yapmak istemezseniz muhteşem restoranlar var hem meydanda hem yol üstünde. 

Riomaggiore

Aslında tüm köylerin arası yürünebilir eh güç ister o yalan değil. Ama hem yürüyüş yapmak hem de mahvolmamak istiyorsanız Monterosso-Vernezza arasını bir de Manorola-Riomaggiore arasını yürüyün derim. Ancak ikinci yol uzun zamandır kayaların düşmesi nedeni ile kapalı. 2017 de yani inşallah bu yaz açılacak. Bu yol hem çok kısa hem de tarihte Via D'Amore ( Aşıklar Yolu )  olrak bilinen hoş bir de isme sahip. 1900 lerin başında tek ulaşımın deniz olduğu dönemlerde iki köyün aşıkları burada buluşurmuş. Bu nedenle bu yola  aşıklar yolu deniyor. 

Trenden inip birazcık merdivenle köye varacaksınız. Yolu takip edin zaten sola doğru gidecek ayaklarınız yol öyle akıyor. Tepeye çıkın köşedeki kafede oturun yemek sonrası kahve keyfini bu köye bırakıp yamaçlardan içinizin çekilmesine sebep olacak atlayışları ile gençleri izleyin.




Bu kadarla kalmayacağıma eminim , burada yaşadığım  sürece muhtemel birkaç sefer daha giderim ve daha güzel fotolar çekerim. 

Görüşmek üzere....


Cinque Terre Tekne Ulaşım Hattı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ALBA...İTALYA KASABALARI-4-

IVREA PORTAKAL FESTİVALİ Şubat 2017

MİLANO...Bir Çok Kez...