COMO...EYLÜL 2015...İTALYA KASABALARI-2-

İtalya ya gelmişiz, hafta sonu olmuş yakında bir yerlere gidelim dedik , Como bize çok cazip geldi. Ancak sanırım biraz kalabalık bir döneme denk geldi ki şehirde otopark sorunu bizim , şehrin 2 km kadar dışında bir alana arabamızı park etmek  zorunda bıraktı. İtalya için şunu söyleyebilirim kışın kimse dışarı çıkmaz. Aralık, ocak ve şubatta sokakta adam göremezsiniz, restoran bulmanız zorlaşır. Yazın en sıcak döneminde ağustos gibi benzer durumla karşılaşırsınız çünkü çok önemli tatilleri. Ağustos 15 dediniz mi devlet daireleri bile boştur. Tam 15 inde yerini bilmiyorsanız ki en faz 5-10 yer açıktır , açlıktan ölürsünüz. Kısacası bunlar dışında ve güneş tepede ise turistlerin dışında yakındaki italyanlar da bu alanlara akar. Biz de işte böyle bir Eylül günü Como ya geldik.



Como , İtalyanın bölgelerinden Lombardiyaya bağlı bir küçük şehirdir. Aslen Milano ya çok yakındır yaklaşık 50 km kadar. Bir de İsviçre sınırında bulunan bir şehirdir. Dolayısı ile göl kenarındaki ufak kasabaların tadını çıkarırken arkada İsviçre alplerinin hiç erimeyen karlarının da görüntüsü size eşlik eder.

Como da bir İpek müzesi var eğer gezmek isterseniz. Çünkü Como İpek şehri olarak anılır. Teknoloji ve fabrikasyon gelişip de Çin ekonomiyi altüst edene kadar ipek üretiminde çok iyi durumdaymış hatta bu konuda eğitim veren okulları varmış.

Como şehir merkezinde görülmesi gereken yerler arasında Duomo var. 14.yy da yapımı başlamış 18. yy da bitirilmiş. Sanırım süren birkaç yüz yılda büyük ölçüde Gotik olmakla beraber bir çok mimari özellikten etkilenmiş. Rönesans ve barok mimarisi gibi. Sekizgen kubbeye sahiptir.



 Ayrıca Como meydanında bir heykel göreceksiniz ki bu heykel pilin mucidi Alessandro Volta ya ait. İşte tam da bu sebepten buranın  adı Volta Meydanı. Kendisi 1745 yılında Como da dünyaya gelmiş bu nedenle de meydanda heykeli bulunuyor. Burası oturup bir şeyler atıştırmak için çok hoş bir meydan. Keyfini çıkarın ya da teknelere doğru yol alırken gördüğünüz restoranları deneyin. Tercih sizin burası italya ,pizza ya da makarna yiyecekseniz neredeyse hepsi güzel yapıyor.



Öncelikle şehirde kısa bir tur atıp tekne turuna katılmak istedik. Adaları tek tek gezebilme şansımız yoktu çünkü günübirlik bir turdu bizim için.  Ancak tekne kuyruğu itici boyutlarda uzun hazırlıklı olun. Tekne ile kasabalarda inip dolaşıp arkadan gelen bir tekneye binebilirsiniz bu nedenle adaları tekne ile gezmek çok daha kolay olabilir. Ancak tekneye binmeden evvel broşür alın derim çünkü hangi tekne kaçta hangi limanda ancak bu şekilde hakim olabilirsiniz. Ancak isteyenler için ben link koyuyorum.

navigazionelaghi

Tekne turu zevkli çünkü göl etrafı inanılmaz lüks evlerle dolu. Meşhur George Clooney in evi burada. Üstelik Sylvester Stallone, Ronaldinho ve  Versace nin de. Aslında birçok yerde Madonna nın da burada evi var yazıyor ancak o Versacelere misafirmiş. Bilmem ilgilendirir mi?  Burası mimarlık mesleğinin doğduğu ve geliştiği yer diye de tanımlanır bu lüks evler sayesinde.

Resmin solundaki sahilde bulunan bina ona ait. Bizim yalılarla kıyas olunur mu?

Alfred Hitchcook senaryolarını burada yazarmış. Daha önceden kraliyet ailesine ait olan Villa D'este. Bursı şu an otel olarak kullanılıyor.


İnternette Como diye ararsanız buranın romantizmin merkezi olduğu ile ilgili yazılar görürsünüz zaten bir çok ünlü burada evlenmiş. Ancak bu sanırım biraz da turistik. Maggioreyi görünce como büyük ve kalabalık geldi.

Como Gölü ters V veya ters Y olarak tanımlanabiliyor.

Bu resmi seviyorum bana bölgeyi çok güzel özetliyor.

Göl etrafındaki kasabalar çok tabii ki ancak en meşhur olanı Belaggio. Sanırım konum itibari ile biraz daha manzaralara elverişli. Çünkü göle Y dersek merkezde bulunuyor ve göl kıyısındaki bir kasabadan daha çok bir yarımada konumunda.

Belaggio 

En turistik mekan Belaggio ve sonuç daha kalabalık ve daha pahalı. Kasabanın merkezine gelince cafelerden istediğinizde dinlenin ama biz daha denize yakın gördüğümüz için Hotel Splendide nin önündeki otele ait kafede içtik kahvemizi. Bir tane de tiramisu söyledik ve azar işittik. Tiramisuda kahve olduğu için 11 yaşındaki oğlumuzun yemesini pek bir sakıncalı buldular. İtalya da tiramisu biraz fazla kremalı oluyor kafelerde bilginiz olsun yerken iyi de sonra mideye vurabiliyor çok da yağlı yemeğe alışkın değilseniz. Burada öğrendiğim kadarıyla aslen tiramisu pişmeden yapılan bir tatlı. Pişene pastahane tiramisusu diyorlar durması için yapılıyor malum. o nedenle ağır biraz.




Kasaba gezilip fotoğraf çekmek için çok ideal. Kasabada ayrıca bir de Villa Melzi bulunuyor.Bahçeleri ile ünlü. Bu bahçeleri gezmek isterseniz  buraya tıklayın.

Ayrıca  muhteşem bir parkı var. Gezinti sonunda dondurmanızı alın ve parkta dinlenin bizim gibi. Üstelik park biraz da göl seviyesinden yüksek olduğundan kasabanın sesi de gelmiyor çok sakin yani, üstelik sıcak günler için doğal klimalı...



Como ya gidiyorsanız ve az da vaktiniz varsa görmeniz gereken en canlı kasaba burası. Diğer iki önemli kasaba Varenna ve Menaggio  ancak bizim pek de gezmeye vaktimiz olmadı. İyi bir tekne turu ile yaklaşık 1 saat gölde adaları izleyip dönebilirsiniz. Biz bu tekne sefasından çok mutlu ayrıldık.


Turumuzun sonunda arabamıza binip dönüş yoluna geçiyoruz ve muhteşem bir tatil kasabası buluyoruz. Göl kenarında taşların üstünde keyfimizi tamamlayıp bir ara buraya gelmeli su harika diyerek eve koyuluyoruz.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ALBA...İTALYA KASABALARI-4-

IVREA PORTAKAL FESTİVALİ Şubat 2017

MİLANO...Bir Çok Kez...