LAGO D'ORTA...ISOLA SAN GIULIO

Bazı yerleri gezmek için kilometrelerce yol gelirsiniz. Floransa veya Paris ya da başka bir Avrupa şehri. Ama bazı yerler o gününüzü renklendirmek için vardır, değişik ortamlarda yemeğe gitmek için  ya da kahvenizi başka bir kasabada içmek için. Kalkın hadi bu kasabaya gelin diyemem ama yolunuzu buralardan geçirecek bir tur ayarlarsanız girip bir kahve için derim. Yolunuz düşerse kahve için ama , yemeğe derseniz biraz uzun sürüyor bilginiz olsun, adamlar yavaş  çoooook yavaş.

Bu kasabanın en büyük meydanı Piazzo Motto. Bu meydandan teknelere binerek karşınızda gördüğünüz adacığa yolculuk yapacaksınız. Biz biraz soğuk bir dönemde  gittiğimizden kasabadaki kale içine falan giremedik. Çok yakında gelen arkadaşımla gideceğim tekrar, adadan resimler  koyacağım inşallah.

Gölün ortasından kıyıdan yaklaşık 400 metre açıkta bulunan adanın çevresi 650 metre. Adada bir Sinagog var ve buna ek olarak yaşayan  birkaç  aile. Ancak adanın kalanının 2. evleri burası genelde burada yaşamıyorlar.  1973 de bu adada bir manastır kurulmuş 1844 yılında yıkılan kale duvarları üzerinde. Bu manastırda antik metinlerin çevirileri yapılıyor bir de tekstil türevi ürünlerin restorasyonu yapılmakta.Adada bir de San Giulio Bailikası bulunuyor. Ama siz sokaklarda gezinin ve elinizde fotoğraf makinesi güzellikleri resimleştirin.




Piazzo Motto da yemeğinizi yediniz, kahvenizi yudumladınız hemen sahilde bulunan Palazzotto Della Comunita nın duvarlarına bakın.Burası yönetim merkezi ve dolayısı ile de meydan ana toplanma meydanı. Ailecek gezimizi tamamladıktan sonra bir de 12 Haziran da arkadaşımla geldim bu bölgeye. Aslen söylemeliyim bu gölün etrafında epey güzel kasaba var ki tekne turunda etrafınızda bunu görebiliyorsunuz. Buraları da gezmeliyim ama malum  seneye...

Kasabadaki en büyük kilise Santa Maria Assunta. Çok dik olmayan bir yokuşun sonunda olan bu kilise duvar resimleri ile ilginizi çekecek. Tüm duvarlar hatta tavanlar bile resimlerle daha doğrusu fresklerle süslenmiş.




Adaya tekne ile geçtiğinizde göreceğiniz Basilica di San Giulio da ilk kilise  gibi fresklerle meşhur sanırım. Bu basilicada duvardaki resimler tarihin eski dönemlerinden bu nedenle flaşsız fotoğraf çekin  zaten girişte bu konuyka ilgili bir uyarı var.




 Tadını çıkarın  ama enerjiniz varsa biraz tırmanıp tepedeki noktaya Sacro Monte di Orta ya çıkın ve manzaranın tadını çıkarın. Bu Sacro  yani kutsal mekan görebileceğiniz en enteresan yerlerdenmiş , unutmadan burası da Unesco Dünya Mirası listesinde.Ve ben şu an burayı nasıl kaçırdım diye düşünüyorum. Muhakkak gidip görmem gerek.  İşte böyle ufak bir kasaba burası , tadımlık...



Sizin de yolunuz düşer umarım bir gün....

SACRO MONTE DI ORTA....

Ve gittim. Arkadaşım bizi ziyarete gelince kendimize rota olarak seçtik burayı. Böylelikle Kutsal Dağ olarak yapılan ve 20 şapel ile bir kiliseden oluşan bu mekanı görünce daha da bir araştırma yaptım. Yakınlarda böyle bir kaç tane daha Sacro Monte bulduğumu belirtmeliyim. Sanırım yeni rotalarım bunlar...
Tepeden adanın  manzarası ve gölün panoraması tadı damağınızda kalacak bir resim... Yeşilin güneş  ve gölge ile dansı,  sessizliğin kuş sesleri ile bölünmesi... Burası beni etkiledi ve gittiğime de bir o kadar memnun oldum...




Aziz Francis'e ithaf edilmiş olan bu tepe , her şapelde onun hayatından karelere yer veriyor. 16. yy da yapılan bu tepe Vanella sdaki Sacro Monte nin kopyası olarak yapıldığı düşünülen yerlerden. Burası Novara tapınağının yapımcısı Amico Canabio tarafından yapılmıştır. Şapellerin güzergahı  spiral bir rota izliyor. Heykellere o kadar takılıyorsunuz ki aslen duvarlardaki resimler dikkatinizi çekmemeye başlıyor ancak onlar da  en az heykeller kadar güzeller.

Tek tek şapeller hakkında bilgi almak isterseniz aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz....

SACRO MONTE DI ORTA

http://www.sacrimonti.net/User/index.php?PAGE=Sito_en/index&a=0


Görüşmek üzere....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ALBA...İTALYA KASABALARI-4-

IVREA PORTAKAL FESTİVALİ Şubat 2017

MİLANO...Bir Çok Kez...