İSVİÇRE...JUNGFRAU TOP OF EUROPE 3571M...24-25 MART 2018

Hafta sonu  yola koyulurken Avrupa nın en yüksek noktasına ( bizim gibi normal insanların çıkabildiği en yüksek nokta) çıkma heyecanı içindeydik. Elbet bu tarihlerde  o noktadaki ısının -15 olduğunu bilerek. Daha önce Glacier turu sırasında keşfettiğimiz Lauterbrunen e doğru yola koyulduk. Buradan önce bir tren ile ki belirtmem gerek manzaraların keyfini çıkarmamız için mi yoksa başka nedeni mi var anlamadığımız bir yavaşlıkla Kleine Scheidegg  noktasına vardık. Buraya varınca klasik bir kayak merkezi göreceksiniz. Burada bir şeyler atıştırabilirsiniz. Çünkü biletinizi aldığınızda gün içerisinde istediğiniz saatteki treni kullanabilme özgürlüğünüz var. Yaklaşık 45 dakika sürüyor  ilk tren turu. Tren istasyonunda gitmek istediğiniz trenin peronu ve saati yazan ekranlar her yerde. Buraya yeşil sarı bir trenle geliyorsunuz ancak buradan sonra kırmızı Jungfrau treni ile tepeye çıkıyorsunuz. Upuzun bir tünelden geçerken 5 dakika bir noktada duraklıyor tren.  Eismeer  de   inip o noktada açılan dağ penceresinden dışarıyı izlemeniz  için. Trende çalışanlar iyi derece ingilizce, italyanca ve fransızca konuşuyorlar. Daha sonra sizi 3454 m yüksekliğindeki istasyona bırakıyor. Her saat başını 13 ve 43 geçelerde dönüş treni var. Yalnız biletinizde yer rezarvasyonu yok ise ki muhtemelen olmayacak, o zaman çok ucu ucuna gelmeyin çünkü ayakta yolcu almıyorlar. Sayı dolunca gişe dönmüyor bir sonrakini beklemek zorunda kalırsınız. Bu istasyonda birşeyler atıştırabileceğiniz cafe, alışveriş yapabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları, Lindt çikolata fabrikası minyatürü ve restoranlar bulunuyor. Bir de Tissot İsviçrede bu yükseklikte  bazı yerlere isim vermiş bir marka olmaktan dolayı saat mağazalarını da burada bulabileceğiniz bir marka. Artık İsviçre nin pahalılığından mı yoksa bu yükseklikten dolayı mı bilmiyorum, fiyatlar uçuk ötesi. Ancak gezi boyunca hiçbir şey almadan sadece turunuz yapar Lauterbrunen e dönerseniz , bu yolculuğun fiyatı 189 frank kişi başı. Oğlum 13 yaşında dedik ( Bazı ülkelerde 13 bazılarında 14 sınır) onun tur ücreti 14 frank. Fazlası ile tuzlu... Ama değer mi? Hayatta kaç kez yapılır ki, değil mi? Unutmadan bilet alan herkese bir Jungfrau pasaportu veriliyor. Trenden indiğinizde pasaportunuza buraya geldiğinize dair mühür vuruluyor. Çocukları anlayabiliyorum da yetişkin insanların bu baskı için kuyruk oluşturmasını aklım almıyor açıkçası.





Peki  zirvede neler var. Jungfrau da siz sıkılmayın diye enteresan noktalar konmuş. Linkten de videolar eşliğinde takip edebilirsiniz. Kocaman bir TOUR yazısı sizin takip edip her yeri görmenizi sağlıyor. Burada çok eski dönemlerde  yapılmış bu tünel  bulunmakta, 1890 lardan bahsediyorum. Gezerken tünellerin yapımı sırasında çekilmiş fotoları görme şansınız var üstelik hissi size yaşatmak için çekiç sesleri arasında. Başka birinde buranın inşaatında hayatını kaybeden insanların isimleri yazıyor. Bir başka tünelde Alpine Sensation 'da çocuklar eğlensin diye cam kürede şehir maketi, bankta sizi bekleyen bir tahta dede bulunuyor ama en enteresanı Ice Palace.  Buzdan heykellerin bulunduğu bu tünelde kayıp düşmeyin diye duvarda tutunma trabzanları yapılmış. Buzdan tünelde buz heykeller var. Buzdan ayılar, kurtlar hatta penguenler. Arada eğilerek geçebileceğiniz minik bir tünelle aslında kuzey kutbundan güney kutbuna geçmişsiniz izlenimini vermişler. Buz devrinin sevimli maskotunu bile unutmamış bunun içine yerleştirmişler. Bir de İsviçrelilerin sahiplendiği Charlie  Chaplin in de The Kid ile buz heykeli bulunuyor. Nasıl önemsediklerini anlayabilmek için Charlie Chaplin sayfamı okumalısınız.




Tour u takip ederken asansör göreceksiniz 108 m yazan, biraz hızlı bir asansör. Onun yardımı ile artık 3571 metreye ulaşıyorsunuz. Burada Spinex Observation Deck bulunuyor. Yani zirvede bir balkon. Etrafı izleyebileceğiniz dürbün sistemleri ve gördüğünüz dağların neresi olduğunuzu anlamanıza yardımcı çizelgeler. üşümeye hazır olun ya da siz de ara ara girin içeri ısınıp çıkın zaten etrafınızdakilerin bunu yaptığını göreceksiniz. Duvar boyunca yaslanın diye kalorifer yerleştirmişler.

Bir de Plato bulunuyor. Direk dağın tepesindeki platoya çıkıp etrafı izlemeniz için. Ayrıca eğlenceler de yapılıyormuş burada. Kar yağdırma ve kızak eğlenceleri  gibi. Ancak havanın soğukluğundan dolayı bu sistem biz oradayken kapalıydı.

Trene bindik ve Lauterbrunen e geri döndük. Herkes bitmiş bir haldeydi hava çarptı, çarpıyor da hazırlıklı olun.

Akşamımızı İnterlaken Alstadt da biraz yürüyüş yaparak geçirdik. Daha sonra sadece gelen kokulara bayılarak girdiğimiz  bir restoranda akşam yemeğimizi alarak sonlandırdık. İnterlaken tüm isviçre şehirleri gibi inanılmaz temiz bir bölge. İsmini iki gölün arasında olmasından dolayı almakta. Zaten merkez İnterlaken olarak geçse de aslen çevresindeki kasabalar da İnterlaken a bağlı gibi bahsediliyor. Küçük şirin bir şehircik.Ancak çok sessiz sakin üstelik bir cumartesi akşamı için.

Ertesi sabah kahvaltının ardından ilk hareket noktamız, daha önce de yaptığımız Lauterbrunen şelaler yolunda yürüyüş yapmak oldu. Erken saatler olduğundan çok sessiz ve sakin bir sabah yürüyüşü oldu  giderseniz mutlaka yapın derim. Ama havadan ötürü , ne yazık ki şelaleler daha  pek erimediğinden izleyemedik. Oysa geçen sefer 9 Nisan da gitmiştik ve çok güzellerdi.

Lauterbrunen-İnterlaken

Lauterbrunen sonrası gölü tepeden görebilmek için Beatenberg e gittik. Biraz tepede olan bu kasabada evler resmen çocukluğumuzda resim dersinde yaptığımız evler gibi, hele perdeler birebir. Bir blogda Thun u tepeden görebildiğimiz yazıyordu ancak biz bu kasabada epey uca yürümemize rağmen Thun u   göremedik. Ama buradan çıkışta adres Thun...


Thun çok tatlı bir şehir. Aslen içinden habire nehirlerin geçtiğini düşünürseniz sürekli köprüler geçiyorsunuz. Köprülerin bazıları baraj sistemi kurulmaya çalışılarak tasarlanmış. Çok kısa bir zaman dilimimiz olduğundan çok gezemedik ancak tepedeki masal kalesine gidip gezdik. Yollardaki evler arasından gezerken başınızı bir o yana bir bu yana çevirmekten kendinizi alamayacaksınız. Biz gitmeden önce otel ayarlarken İnterlaken ve Laterbrunen 'e çok yakın olsun diye Wilderswill den oda tuttuk ama bizden tavsiye Thun dan otel ayarlayın derim. Çok daha hareketli bir yer ve aradaki fark 30 km kadar bunu da aklınızda bukundurun.

Beatenberg-Thun

Şimdiden iyi geziler size....


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ALBA...İTALYA KASABALARI-4-

IVREA PORTAKAL FESTİVALİ Şubat 2017

MİLANO...Bir Çok Kez...